z ostatniej chwili
UWAGA !!! Od 1 paździenika zmiana godzin pracy urzędu, PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA 7:30 - 15:30, CZWARTEK 10:00 - 18:00, PIĄTEK 7:00 - 15:00 W związku ze zmianą godzin otwarcia Urzędu zmianie ulegają godziny funkcjonowania KASY URZĘDU: WTOREK 8.00-12.00, ŚRODA 13.00-15.00, CZWARTEK 10.00-14.00 SPRAWY ZWIĄZANE Z EWIDENCJĄ LUDNOŚCI ORAZ Z DOWODAMI OSOBISTYMI ZAŁATWIANE SĄ W GODZINACH: PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA – OD 7:30 DO 15:00 CZWARTEK – OD 10:00 DO 17:30 PIĄTEK – OD 7:00 DO 14:30
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Powiększ: A A A
A A A A A

Aktualności


Pokaz gotowania, degustacja, występy sceniczne, nagrody w konkursach – Zagórzanie na Agropromocji

19/09/2024, dodał: Magda Polańska czytano: 739 razy
Po raz trzeci z rzędu przedstawiciele Zagórzańskich Dziedzin otrzymali od dyrektora Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach zaproszenie do szczególnego udziału w Agropromocji.

Obdarzeni zaufaniem, z zaszczytem podjęli się prezentacji tego, co w Regionie Zagórzańskim najlepsze, na stoisku SIR (Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich). A tam? Stoły uginały się od pyszności, które dla uczestników tej największej w Małopolsce i jednej z największych w kraju wystawy rolniczej przygotowały Śwarne Babki z KGW Łętowe. Przysmaki stworzone z lokalnych produktów uzupełniły gorczańskie sery produkowane przez Monikę Kubik (Zagórzańska Tradycja – Sery Podpuszczkowe) oraz miody z Pasieki Przygórze nr 248 Józefa Bierowca i Pasieki u Piotra Woźniaka z Koniny.

Tematem przewodnim tegorocznej, XXXII już Agropromocji, były produkty lokalne, które są marką regionu. Nie mogło więc zabraknąć tych zagórzańskich, tradycyjnych potraw. Przed kamerami TVP 3 Kraków łętowskie gospodynie pokazywały jak ugotować kwaśnicę na baraninie oraz kluski kudłate, zwane również kyciokami (kliknij). Nie skończyło się jednak samym pokazie. Aromaty zagórzańskich dań tak skutecznie wabiły przechodzących obok, że trudno było dokończyć wejście na żywo do krakowskiej telewizji. I zupa i kluski rozchodziły się w okamgnieniu! Zresztą z naszych stołów wszystko znikało w błyskawicznym tempie. Zagórzanie wręcz nie nadążali z dokrawaniem; a w nocy między jednym a drugim dniem śniło im się morze rąk sięgające cały czas po lokalne pyszności…

W telewizyjnej, lokalnej, trójce mogliśmy zobaczyć również dwóch gazdów: o miodach ze swojej pasieki opowiedział Józef Bierowiec, a o bogactwie markowych, zagórzańskich produktów lokalnych i współpracy z MODR Mirosław Cichorz, Wójt Gminy Mszana Dolna., koordynator Zagórzańskich Dziedzin (obydwie rozmowy zobaczycie tutaj). W tle słychać było i widać! Zagórzańską siłę, która wystąpiła również na scenie w pierwszym dniu wystawy. Muzycznie na Agropromocji zaznaczyła swoją obecność również Kapela Kościelnioki ze Stowarzyszenia Miłośników Kultury Góralskiej Pod Cyrlom z Olszówki. W drugim dniu wystawy rodzeństwo z Olszówki zadbało o oprawę muzyczną Eucharystii sprawowanej przy Ołtarzu Papieskim, a potem, w kilku wejściach scenicznych, bawiło publiczność. Ku uciesze tłumu przechodzącego przez stoisko SIR nie omieszkali zagrać i tutaj, dla wyostrzenia smaku podawanych potraw!

Na scenę, tym razem po nagrody, zaproszono również naszych dziedzinnych użytkowników Znaku Promocyjnego. Monika Kubik odebrała tam wyróżnienie za bundz z kozieradką i czarnuszką, zaś Monika i Piotr Woźniakowie pierwsze miejsce za miód ze spadzi iglastej – obie nagrody przyznano w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Właściciele Pasieki u Piotra Woźniaka z Koniny otrzymali również nominację do „Perły 2024”. Podkreślić należy, że wysoką jakość nagrodzonych przez komisję konkursową produktów i ich związek z regionem my dostrzegliśmy już wcześniej. Wszak nasi rolnicy są już od kilku lat dumnymi użytkownikami Znaku Promocyjnego Zagórzańskie Dziedziny!

Widowiskiem, które przyciągnęło ogrom odwiedzających, był pokaz strzyżenia owiec maszynką elektryczną oraz konkurs strzyżenia owiec metodą tradycyjną – nożycami. I tutaj nie obyło się bez zagórzańskiego akcentu. Swoje umiejętności zaprezentował w nim Krystian Jarosz z Łętowego, wykazując się szybkością, precyzją cięcia i delikatnością w stosunku do zwierzęcia. Brawo!

Cieszy również fakt, że zawarte już podczas pierwszego naszego udziału w Agroporomocji znajomości trwają i procentują. Odwiedzają nas co roku wystawcy, pracownicy MODR, a ekipa telewizyjna z ciekawością zagląda do naszych „garów”. Stałym degustatorem naszych potraw jest Mikołaj Rej, smakosz i entuzjasta wyzwań gastronomicznych, autor telewizyjnych programów kulinarnych, który z właściwą sobie gracją i taktem podpowiada nam jak flirtować z tradycją. A jeśli już o gościach mowa, to odwiedziło nas też spore grono naszych sympatyków. Nie zabrakło mieszkańców Kasinki Małej, Olszówki, Łętowego, Tarnowa, ba! mieliśmy nawet gości z Ameryki! „Przyznał się” do nas również pan z Żeleźnikowej Wielkiej, którego syn wżenił się do Mszany Górnej. Z radością gościliśmy oczywiście organizatorów wydarzenia, w tym dyrektora, Bronisława Dutkę, od którego otrzymaliśmy zaproszenie do udziału w tym wielkim świecie małopolskiego rolnictwa.

XXXII Wystawa Rolnicza Agropromocja 2024 przeszła już do historii. Przyciągnęła rekordową liczbę, ponad 50 tysięcy odwiedzających i blisko 300 wystawców, czyniąc tegoroczną edycję jedną z największych w ciągu ostatnich trzech dekad. Tę fascynującą historię od trzech lat piszą również Zagórzanie.

Magda Polańska