z ostatniej chwili
UWAGA !!! Od 1 paździenika zmiana godzin pracy urzędu, PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA 7:30 - 15:30, CZWARTEK 10:00 - 18:00, PIĄTEK 7:00 - 15:00 W związku ze zmianą godzin otwarcia Urzędu zmianie ulegają godziny funkcjonowania KASY URZĘDU: WTOREK 8.00-12.00, ŚRODA 13.00-15.00, CZWARTEK 10.00-14.00 SPRAWY ZWIĄZANE Z EWIDENCJĄ LUDNOŚCI ORAZ Z DOWODAMI OSOBISTYMI ZAŁATWIANE SĄ W GODZINACH: PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA – OD 7:30 DO 15:00 CZWARTEK – OD 10:00 DO 17:30 PIĄTEK – OD 7:00 DO 14:30
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Powiększ: A A A
A A A A A

Aktualności


Zagórzańskie Dziedziny przykładem dobrych praktyk w rolnictwie w pierwszym dniu wizyty zagranicznych gości

21/08/2024, dodał: Magda Polańska czytano: 892 razy
Dzięki podjętej przez Czesława Siekierskiego, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, inicjatywie „Szkoła letnia dla przedstawicieli Mołdawii i Ukrainy” w Małopolsce trwa właśnie wizyta studyjna reprezentantów administracji i innych instytucji obu krajów.

Już w pierwszym jej dniu, 19 sierpnia, w Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Krakowie, zaprezentowali się przedstawiciele marki lokalnej Zagórzańskie Dziedziny. Przez krakowski CDR zostali zaproszeni do podzielenia się bogactwem dziedzictwa kulinarnego tego regionu. Wybór, dość oczywisty, padł na Śwarne Babki z Koła Gospodyń Wiejskich Łętowe, wszak to one są po pierwsze Partnerami zagórzańskiej marki lokalnej, po wtóre użytkownikami Znaku Promocyjnego Zagórzańskie Dziedziny, a po trzecie, i pewnie najważniejsze, to właśnie one postarały się o wpis czterech zagórzańskich potraw na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych i czynią zabiegi o kolejne pozycje w tym spisie. I to właśnie potrawy z tej zaszczytnej listy zagościły na stołach, przy których zasiedli zagraniczni i krajowi goście, w tym m. in. Dorota Białczak, Dyrektor Departamentu Współpracy Międzynarodowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Małgorzata Bogusz, Dyrektor CDR Oddział w Krakowie, Michał Chwastek, Dyrektor Oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Krakowie, Marcin Kobuszewski, Dyrektor Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Krakowie, czy prof. Czesław Nowak z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

 A co podano? I tu wybór był oczywisty - padł na królową zagórzańskich zup, czyli naszą „korpielankę”, do niej, obowiązkowo, razowy kołacz na słono.  Były też pierogi z suszonymi śliwkami. Zaserwowano również danie mięsne – duszoną jagnięcinę na warzywach, w towarzystwie gorczańskiego sera i sosu z leśnych borówek. A na deser placek z jabłkami, nowocześnie nazwany szarlotką, z gałką lodów kraftowych od Lody i Spółka oraz sernik. Nie zabrakło kompotu z jabłek i śliwek oraz soku z czarnego bzu. Wszystkie produkty do tych przepysznych dań łętowskie gaździny zebrały na własnych polach oraz okolicznych łąkach i lasach, czy wyhodowały w prowadzonych przez siebie gospodarstwach – zachowując w ten sposób krótkie łańcuchy dostaw.

Przy suto zastawionym stole był czas na opowieści i o marce i o działalności KGW Łętowe i, co oczywiste, o tych wszystkich pysznych daniach. Nieoficjalnie się dowiedzieliśmy, że rozmawiano o nas już wcześniej, na konferencji, no i później, po obiedzie – w tym przypadku nazywając nas „perełkami”.

Projekt „Szkoła letnia dla przedstawicieli administracji Mołdawii i Ukrainy” realizowany jest we współpracy z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie oraz jego Oddział w Krakowie, KOWR i ARiMR. Jego celem jest podzielenie się z partnerami z Mołdawii i Ukrainy naszymi doświadczeniami z okresu przedakcesyjnego oraz zaprezentowanie efektów transformacji rolnictwa w trakcie członkostwa Polski w Unii Europejskiej. Zagraniczni uczestnicy projektu podczas pięciu dni pobytu w naszym kraju otrzymają bogatą wiedzę teoretyczną i zapoznają się z przykładami dobrych praktyk w polskim rolnictwie.

Magda Polańska